Hebben onze politici te lang gewacht om het mondmasker te verplichten?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf 11 juli zijn we ook in België verplicht om een mondmasker te dragen op drukke plaatsen zoals winkels. Velen vinden dat politici te lang hebben getalmd met de mondmaskerverplichting, maar de timing heeft ook een belangrijk voordeel.

Hebben politici te lang gewacht om het dragen van een mondmasker te verplichten? We legden de vraag voor aan Karen Celis, professor politieke wetenschappen aan de VUB. 

“Op het moment dat je het dragen van mondmaskers verplicht moet je ook de context mee hebben. Enerzijds moeten de mondmaskers beschikbaar zijn en dat heeft toch wel een tijdje geduurd."

"Anderzijds gaan mensen nu meer opnieuw publieke ruimtes in en je merkt dat het moeilijker en moeilijk wordt om mensen te vragen om sociaal contact te mijden.” 

Draagkracht van de maatregel

“Je kan er dus ook een logica in zien omdat er sowieso een moeheid tegen opzichte van de maatregelen optreedt na een bepaalde tijd. Stel je maar eens voor dat we met z’n allen de voorbije twee tot drie maanden altijd al een mondmasker hadden moeten dragen, dan zou het best kunnen dat mensen dat mondmasker nu kotsbeu waren.” 

“In dat geval zou de maatregelmoeheid rond het mondmasker opgetreden zijn op een moment dat we allemaal terug meer het openbaar vervoer gaan nemen, in grotere bubbels bij elkaar komen, naar het buitenland reizen, naar concerten gaan en een filmpje meepikken.”

“Uiteraard kan je kritiek hebben op het laat invoeren van deze maatregel, maar je kan ook zeggen dat het voordelen heeft. Momenteel is er een politiek van voortschrijdend inzicht, het kan nu ook niet anders", aldus Karen Celis.