Mondmaskers zijn terug: Op deze plaatsen vragen ze nu opnieuw om er eentje te dragen

door: STS
Mondmasker - Avrox
Afbeelding bron: Photonews

Wie dacht dat mondmaskers voorgoed tot het verleden behoorden, vergiste zich. Er zijn nu twee ziekenhuizen die aan bezoekers vragen om ze opnieuw te dragen. En de overheid beveelt het dragen van mondmaskers aan voor kwetsbare personen.

Het gaat om het Algemeen Ziekenhuis van Herentals en het Algemeen Ziekenhuis van Turnhout. Deze ziekenhuizen zagen de jongste tijd het aantal patiënten met een aandoening aan de luchtwegen gestaag stijgen. Het gaat dan om RSV (respiratoir syncytieel virus), het coronavirus of de griep.

Daarom vragen twee van de vier ziekenhuizen van Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) nu aan bezoekers om opnieuw een mondmasker te dragen. "De oproep geldt voor alle bezoekers die een opgenomen familielid of vriend bezoeken, niet enkel voor bezoekers van patiënten met de genoemde ziektes", vertelde woordvoerster Annelies Vrints van het AZ Herentals aan Gazet van Antwerpen.

"Maar het gaat voor alle duidelijkheid om een aanbeveling, géén verplichting", zegt Vrints nog.

De twee overige ziekenhuizen van Ziekenhuisnetwerk Kempen, het ziekenhuis van Geel en het Heilig-Hartziekenhuis in Mol, doen de aanbeveling voor een algemene mondmaskerdracht momenteel niet. Wel vragen ze bezoekers die verkouden zijn om thuis te blijven, of een mondmasker te dragen.

Code oranje

Intussen heeft de Risk Management Group besloten om van code geel naar code oranje te gaan. Het dragen van een mondmasker wordt sterk aanbevolen voor kwetsbare personen.

"Er moet extra aandacht worden besteed aan optimale ventilatie van binnenruimten en aan de bescherming van kwetsbare personen", klinkt het.

"In deze fase bevelen we maskerdracht sterk aan voor kwetsbare personen (bij voorkeur met een FFP2-masker) en met een chirurgisch mondmasker voor de mensen die hen regelmatig omringen, alsook voor mensen met symptomen van luchtweginfectie, in het bijzonder op drukke plaatsen, zoals het openbaar vervoer."