Waarom heeft Donald Trump nog veel kiezers? "Amerikanen zien een sterke leider"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
In Europa kijken heel wat mensen vol onbegrip en ongeloof naar wat Donald Trump doet. Maar in Amerika leeft bij heel wat mensen een ander beeld van de president. Timothy Desmet, professor cognitieve wetenschappen (VUB), legt uit hoe dat komt.

Tijdens de coronacrisis onderscheiden we twee grote groepen in de maatschappij. Aan de ene kant heb je mensen die angstig zijn om besmet te raken en de maatregelen strikt opvolgen. Aan de andere kant zijn er mensen die geen schrik voor Covid-19 hebben en het niet zo nauw nemen met de regels.

“Je hoort zoveel zaken in het nieuws en je leest zoveel informatie in de krant dat er altijd elementen zijn die je sterken in je eigen visie. Beide groepen denken dat ze gelijk hebben en dat de anderen verkeerd zijn. Dit is omdat onze hersenen enorm  gericht zijn op het bewijzen van ons eigen gelijk”, legt Timothy Desmet uit aan Redactie24.

“De verdeling van de verschillende groepen gaat ook een rol spelen. Als er maar een kleine groep is met een bepaalde overtuiging gaat het bijna niet opvallen binnen een bevolking. In het geval van het coronavirus zullen beide groepen ongeveer even groot zijn. Ze zijn ook allebei heel duidelijk aanwezig in de maatschappij.”

Donald Trump, een sterke leider

“Dit is ook waarom Trump nog altijd kiezers heeft. Wij denken ‘Hoe is het in godsnaam mogelijk dat die man nog kiezers heeft?’, want wij horen in het nieuws bepaalde dingen die voor ons vrij gek lijken.” 

“Maar veel Amerikaanse kiezers zien andere dingen. Zij zien vooral een sterke leider, iemand die durft opkomen voor zijn mening en die niet afwijkt van zijn lijn. Een typisch voorbeeld is het feit dat Trump vaak bekvecht met de pers tijdens een persconferentie.”

“Mensen met een afkeer van Trump zien een twistzieke gek, mensen die Trump bewonderen zien iemand die vecht voor zijn mening en zich niet laat klein krijgen door de pers. Dus in dit geval worden de verschillende groepen bevestigd in wat ze al denken. Het is heel moeilijk om dan mensen te doen veranderen van gedacht.”