VRT-journalist Rudy Vranckx vreest voor nieuwe oorlog: "Het is een kruidvat"

bron: VRT-News
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Rudy Vranckx is ‘not amused’ over de beslissing van Donald Trump. De Amerikaanse president erkende Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

“Er is mij wel iets opgevallen en dat is dat hij niet zegt dat Israël één en ondeelbaar is”, merkt Vranckx op. “Dat zou willen zeggen dat de Palestijnen niet ook aanspraak kunnen maken van een deel als Jeruzalem als hun hoofdstad. Zolang dat niet gezegd is zal hij een slag om de arm houden.”

Maar gelukkig is Vranckx niet met de beslissing van Trump. “Deze beslissing kan daar heel veel op zijn kop zetten. Ik vrees nu voor geweld in de regio. Er gaan mensen misschien doodgaan. Er gaan misschien opstanden komen van de Palestijnse jongeren.”

Nieuwe oorlog?
“Dit is een kruidvat. Je hebt al conflicten met Hezbollah of Hamas. Gaat daar een nieuwe oorlog ontstaan? We weten het niet.”

“Deze beslissing komt zowel Trump als Nethanyahu goed uit want er loopt telkens een onderzoek tegen hen in hun land. Dit zal de aandacht weer afleiden. Het is misschien niet de bedoeling, maar het is wel zo.”