Gezinsdrama: Vader schiet vrouw en dochter neer, zonen blijven alleen achter

bron: The Sun
door: Redactie
Afbeelding bron: The Sun
Luke (28) en Ryan (27) zullen hun leven lang moeten leven met het traumatiserende familiedrama dat zich afspeelde in juli 2016. De broers uit Engeland vertellen nu pas voor het eerst over de grote angst die zij heel hun leven gekend hebben.

Lance Hart (57) was de vader des huizes. Luke en Ryan hadden het nooit zien aankomen dat hij ooit daadwerkelijk de helft van zijn gezin zou uitmoorden. Claire Hart (50) besloot om bij haar man weg te gaan, en op zichzelf te gaan wonen. Hun 19-jarige dochter Charlotte ging met haar moeder mee. 

Slechts vier dagen nadat zij verhuisd waren, sloeg het noodlot toe. Lance schoot hen dood aan een buitenzwembad met een illegaal wapen, alvorens hij zichzelf van het leven beroofde. Hun zonen, beiden ingenieurs, hebben het voorval overleefd, omdat beiden op het moment van de feiten aan het werk waren. 

Leven met angst
"Hoe slecht het ook soms was thuis, niets had ons doen vermoeden dat dit ooit zou gebeuren", aldus de gebroken broers. Ze vertellen ook dat ze heel hun leven in angst hebben gewoond bij hun vader. "Hij was bereid om ons allemaal te vermoorden. Vader hoefde ons niet te slaan. Hij genereerde voldoende angst op subtielere manieren."

"Wij waren één van die gezinnen waarbij het licht uit moest om te besparen, of waar je meer truien moest dragen om het maar niet koud te hebben. Toen we nog eens naar huis gingen nadat we waren afgestudeerd, konden we waarnemen hoe onze vader zijn gedrag ernstig veranderd was, nadat hij te horen had gekregen dat onze moeder en onze zus bij hem zouden weg gaan. Het was eng. Hem zien lachen en doen alsof alles goed was. Je kon duidelijk zien dat het gespeeld was."

Meer aandacht voor mishandeling
De broers willen ook dat er in de toekomst beter gereageerd wordt op mensen die slachtoffer zijn van zulke mishandelingen. "Mensen realiseren zich niet dat veel slachtoffers van mishandeling gewoon ongelooflijk veerkrachtige mensen zijn, die op de best mogelijke manier omgaan met hun trauma's."

"In het onderwijs zou dit onderwerp vaker aan bod moeten komen, en ook de manier waarop mensen dienen te reageren in geval van misbruik. Ik wist het zelf niet, niemand van ons wist het."