Paus Franciscus zwaar onder vuur: "Hij is geen haar beter dan zijn voorgangers en heeft ons allemaal voor de gek gehouden"

bron: De Morgen
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Paus Franciscus leek de geknipte man om het onderzoek naar misbruik in de kerk verder te zetten. Hij verontschuldigde zich bij de slachtoffers van seksueel misbruik. Zijn voorganger paus Benedictus had al het initiatief genomen voor een herstelbeleid, maar dat lijkt nu abrupt afgebroken te worden.

"Op 18 januari 2018 stierf de hoop in paus Franciscus. Hij heeft ons allemaal voor de gek gehouden", dat meldt de Amerikaanse journalist Kevin Cullen in een keiharde column in zijn krant. Aanleiding is de uithaal van de paus die zijn critici in de zaak van de Chileense bisschop Juan Barros beschuldigde van 'lasterlijke praktijken'. "De dag dat ik bewijs krijg, zal ik antwoorden. Maar er is geen bewijs tegen hem. Het is allemaal laster. Is dat duidelijk?"

Jarenlang wordt Barros in Chili al beschuldigd van schuldig verzuim. Hij was een volgeling van Fernando Karadima, een invloedrijke priester in Santiago. Hij bleek echter ook een kindermisbruiker te zijn. Het Vaticaan vond hem schuldig aan het misbruik van tientallen jongeren. Karadima's slachtoffers namen ook Barros in het vizier. Hij wist alles maar deed niets. De woede werd nog groter toen hij twee jaar geleden gepromoveerd werd tot bisschop.

Toen paus Franciscus tijdens een bezoek aan Chili bleef geconfronteerd worden waarom Barros tot bisschop werd genoemd. Plots liet hij een heel ander gezicht zien, iemand die niet goed met kritiek om kan. De meeste initiatieven naar een herstelbeleid zitten intussen ook op een dood spoor. Voor Cullen is deze paus geen haar beter dan zijn voorgangers: "Hij is gewoon een bedrijfsleider." De steun voor de huidige paus brokkelt steeds verder af.