David Dehenauw heeft slecht nieuws over het weer, KMI komt zelfs met waarschuwing

bron: KMI/VTM NIEUWS/Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het KMi waarschuwt voor een koudegolf in de komende dagen. Er geldt zelfs code geel vanaf maandag in het land. Er mogen temperaturen tot -10 graden verwacht worden. Het blijft tussen al dat bibberen van de kou door wel zeer zonnig.

Een koudegolf is een periode van vijf opeenvolgende dagen met negatieve minima, waarvan er minstens drie zijn met negatieve maxima. Er zullen dus zeker drie dagen zijn waarin de temperatuur gewoon niet boven de nul graden zal uitkomen.

Zondag al is code geel van kracht in Luik, Namen en Luxemburg. Maandag en dinsdag geldt code geel voor het hele land. Het KMI raadt aan om “mensen, dieren en planten te beschermen door bijvoorbeeld het afschermen van waterleidingen en waterkranen of het afdekken of binnenzetten van planten”.

Wie hoopt op snel zachtere temperaturen, komt bedrogen uit. “Het ziet er naar uit dat het nog de hele week erg koud blijft”, waarschuwt VTM-weerman David Dehenauw, “maar we kunnen nog niet voorspellen of we effectief een koudegolf krijgen en hoe lang die gaat duren.”

Uitzonderlijk

De ijskoude temperaturen zijn uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Op 1 maart wordt een dieptepunt van de temperaturen voorspeld. De kans dat we het record breken van het laagste temperatuur ooit gemeten. Op 1 maart 1988 was het -10,5 graden. Mogelijk wordt het nog kouder.

De koudegolf is niet enkel in ons land voelbaar. Ook in het buitenland is het bibberen van de kou. In de noordelijke Alpengebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk daalt het kwik zelfs onder de -20 graden. Hoe hoger sporters de bergen intrekken, des te kouder wordt het. De pistes raden dan ook aan om thermische kleding aan te trekken.