Spectaculaire stijging in België van dit besmettelijk virus

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Foter
In ons land is een spectaculaire stijging vastgesteld van een besmettelijk virus. Dat staat vandaag te lezen in Het Laatste Nieuws.

België staat in het lijstje van landen waar vorig jaar een serieuze mazelenuitbraak was. In 2016 kregen nog 80 mensen de mazelen, vorig jaar waren er dit 367.

Over heel Europa zijn 21.000 gevallen van de mazelen gerapporteerd in 2017, wat in vergelijking met het jaar daarvoor een verviervoudiging is. Joris Moones van het agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat het in Vlaanderen allemaal wel goed meevalt. “Er zijn slechts 41 gevallen gekend in Vlaanderen. Voor ons gewest was 2017 dus niet uitzonderlijk. Dat Vlaanderen goed wegkwam, is omdat de vaccinatiegraad hier hoog ligt, maar het heeft ook gewoon met geluk te maken."

Een heel ander verhaal is het in Wallonië. Uit cijfers blijkt dat 298 van de in totaal 367 gevallen daar zijn gemeld. Het Aviq, de Waalse tegenhanger van het agentschap Zorg en Gezondheid, heeft ook een verklaring gevonden. Volgens hen lag een besmette Roemeen vorig jaar mee aan de basis van de uitbraak.

"De epidemie concentreerde zich eerst in Charleroi, Namen en Verviers", zegt Sarah Lefevre, woordvoerster van het Aviq. "Ze trof zowel kinderen als volwassenen. In Wallonië lopen volwassenen die tussen 1970 en 1990 geboren zijn een verhoogd risico, omdat vaccinatiecampagnes toen nog niet zo efficiënt waren. Ook zijn zij als kind nauwelijks blootgesteld aan de ziekte, waardoor ze nu extra kwetsbaar zijn."

En ook dit jaar zijn er in Europa al enkele gevallen gekend die te maken hebben met de mazelen. In totaal gaat het om zo’n 35 mensen die dit jaar al besmet zijn met virus.

Tags mazelen