Mama doet kindjes geen "dankjewel" zeggen voor cadeautjes en krijgt felle kritiek: "Ben ik nu de slechte?"

door: STS
Peuter - wenen - misbruik
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een moeder krijgt online heel wat kritiek te verduren. Ze maande haar zoontjes niet aan om "dankjewel" te zeggen voor cadeautjes die ze ontvingen.

De vrouw schreef op de Amerikaanse sociale nieuwswebsite Reddit over wat er gebeurd was. Tijdens een feestje bij de oma had een van de tantes haar 2-jarige zoontjes cadeautjes gegeven.

Maar toen de peuters merkten dat het niet om "auto's" of "rood" ging, hun favoriete dingen, gingen ze al snel met iets anders spelen, zonder dankjewel gezegd te hebben.

De tante noemde de jongens daarop "onbeleefd", maar dat maakte weinig indruk op hun moeder.

"Ik heb twee zoontjes. Ze zijn net als alle andere peuters en zijn behoorlijk op zichzelf gericht. Op dit moment is de ene dol op auto's en de andere dol op de kleur rood. Peuter één wil alleen maar met auto's spelen en peuter twee wil alleen maar met rood speelgoed spelen."

"Ik bedankte de tante voor de geschenken en maakte een grap over hoe onvoorspelbaar peuters zijn toen ik merkte dat ze overstuur was. Maar ze rolde met haar ogen en zei dat het onbeleefd was."

De moeder verdedigde haar kindjes door te zeggen dat ze alsjeblieft en dankjewel kunnen zeggen, maar dat ze nog aan het leren zijn. De tante antwoordde daarop: "Aan het leren zijn om onbeleefd te zijn."

Uiteindelijk werd de tante boos. "Ze zei dat we geen cadeautjes meer moesten verwachten en dat ze een hekel heeft aan ouders zoals ik, die denken dat hun kinderen niets verkeerd kunnen doen."

"Ik zei dat ze de cadeaus die ze voor vandaag had gekocht mocht houden omdat mijn kinderen er niets om gaven. Ze werd helemaal rood in haar gezicht en zei dat ze nu wist waarom de jongens zo onbeleefd waren."

Daarop verliet de vrouw met haar man en haar twee zoontjes het feestje. "Ik was op dat moment ontzettend boos, maar nu ben ik gewoon vol ongeloof. Wie raakt er nu beledigd door een peuter?"

"Mijn moeder zegt dat mijn tante erg boos op me is en dreigt ons niet uit te nodigen voor haar kerstdiner, tenzij ik mijn excuses aanbied en beloof mijn kinderen beter op te voeden."

"Mijn moeder vindt dat we belachelijk doen en dat ik gewoon sorry moet zeggen, maar ik heb nee gezegd. Ben ik de slechte? Ik begrijp gewoon niet waarom ze zo boos is."

Kritiek

In de commentaren klonk er al snel kritiek. "Ze is niet beledigd door je peuters, ze is beledigd door jouw gedrag als reactie op je peuters. Heb je dat niet begrepen? Haar hele punt was dat wanneer je kinderen onbeleefd zijn, het jouw taak is als ouder om de juiste reactie te geven, en dat heb je hier niet gedaan."

Een ander schreef: "Het kon de tante niet schelen dat een paar peuters de cadeaus niet meteen wilden. Of dat ze niet meteen dankjewel zeiden. Het kon haar wel schelen dat de moeder niet de moeite kon nemen om zelf hoffelijk te zijn of om de kinderen aan te manen."