Anuna De Wever lokt hevige reactie uit: "Een vreselijk idee, waarmee we collectief verarmen"

door: STS
Anuna De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Anuna De Wever pleit voor degrowth, het afremmen van de economie in de rijke landen. Dit zou vervolgens ook het klimaat ten goede moeten komen. Maar er weerklinkt ook kritiek.

"Degrowth gaat enkel gebeuren op een Europees of globaal vlak, waarbij herverdeling belangrijk is", zei Anuna De Wever in 'De Afspraak'.

"Denk aan de vleesindustrie. Momenteel gooien we superveel vlees weg, dat we niet opeten. Dat kan veel efficiënter. De mode-industrie: we hebben intussen kledij waarmee we zes generaties mensen kunnen kleden. Dat is niet nodig, en het vergt enorm veel energie en zorgt voor enorm veel afval. Dat kunnen we degrowen. Privéjets, SUV's..."

Filosoof Maarten Boudry denkt er anders over. "Het spijt mij om te zeggen, maar degrowth is een vreselijk idee. Het is wellicht het slechtst denkbare dat de klimaatbeweging de laatste jaren is overkomen. Maar het goede nieuws is: het maakt geen schijn van kans."

"Het is het politieke equivalent van je in een warm bad onder te dompelen en je polsen over te snijden. Het is een slecht idee omdat het het politieke draagvlak voor klimaatactie helemaal ondergraaft. Mensen zouden de indruk krijgen dat klimaatactie gelijkstaat aan collectieve verarming, en dat is degrowth per definitie."

"Als we aan herverdeling zouden doen en de mondiale welvaart zouden bevriezen, wil dat zeggen dat we ongeveer twee derde van alle welvaart die we hebben in een land als België moeten afstaan. Dat slechts de armste 10% in ons land niets moet inleveren, en de andere mensen wel."

"Dus op het moment dat een partij zelfs maar zou overwegen om zo'n voorstel in een partijprogramma op te nemen, pleegt ze politieke zelfmoord."