Hoelang blijft alles duurder worden? Paul D'Hoore heeft slecht nieuws: "Is zoals een virus"

door: STS
Paul D'Hoore
Afbeelding bron: Photonews

We kampen met de hoogste inflatie sinds 1983. Het leven wordt alsmaar duurder, en dat zal mogelijk nog een tijd zo blijven.

"In 1983 lag energie ook aan de basis van de inflatie, en meer bepaald aardolie. Nu is het vooral gas", legde financieel expert Paul D'Hoore uit op VTM.

Op de vraag hoelang alles nog duurder kan blijven worden, antwoordde hij: "Wil je het slechtst mogelijke scenario? Dan moeten we naar de jaren '70 gaan. Toen heeft het jarenlang geduurd."

"In ons land en elders in de wereld werden zelfs autoloze zondagen georganiseerd. Toen mocht je 's zondags niet met de auto rijden, om olie te besparen. Want hoe meer verbruikt werd, hoe hoger de prijs ging."

Bedrijven

"Bedrijven moeten én de energiekosten doorrekenen, én de lonen, die telkens mee stijgen met de inflatie. Dus we zitten in een spiraal. In ons land is er een automatische aanpassing van lonen aan de index. Dus zitten we nu in een spiraal van prijzen."

"Sommige bedrijven kunnen dat heel moeilijk. Als je een product op de markt brengt dat geen merk is, is het niet zo evident. Sterke merken gaan het uiteraard doorrekenen. En als de winkel dan tegenstribbelt, is het product een tijdje niet beschikbaar in de winkel. Sterkere bedrijven kunnen en zullen dat doorrekenen. En zo blijven we bezig."

Virus

"Inflatie is een beetje zoals een virus. Je krijgt het heel moeilijk weg als je het binnen hebt", aldus D'Hoore.