Huisartsen ongerust: "Brengen Oekraïners polio en tbc mee?"

door: STS
Dokter - voorschrift
Afbeelding bron: Pixabay

De huisartsen maken zich zorgen dat Oekraïense vluchtelingen aandoeningen als tbc, polio en mazelen meebrengen naar België.

"Normaal wordt een vluchteling in het Klein Kasteeltje gescreend op tbc, mazelen, difterie, kinkhoest en polio", stelt huisartsenvereniging Domus Medica.

"Door de activering van een Europese richtlijn hoeven Oekraïense vluchtelingen niet de normale procedure te volgen. Zij komen zonder screening in de samenleving terecht."

Domus Medica ziet daardoor mogelijke problemen opduiken. "De incidentie voor tuberculose ligt in Oekraïne tienmaal hoger dan in ons land. Het is ook het enige land in Europa waar nog polio circuleert. En in 2019 kende Oekraïne een uitbraak van mazelen, met 57.000 besmettingen."

Covid-19

En er is nog meer. "Ook difterie en tetanus komen er voor en de vaccinatiegraad tegen Covid-19 is er een pak lager dan bij ons. Een derde van de bevolking is volledig gevaccineerd, 1,5% heeft een boosterprik gekregen."

Wouter Beke

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) doet beroep op de huisartsenkringen inzake screening en opvolging. En vluchtelingen die nog geen inenting kregen tegen polio, zullen die verplichte vaccinatie moeten krijgen.