Professor Gwendolyn Portzky roept mensen met zelfmoordgedachten op om zeker hulp te zoeken: “Geef een signaal”

door: WVDS
Afbeelding bron: pixabay

Corona bezorgt heel wat mensen bijzonder lastige tijden. Wie het moeilijk heeft mag geen angst hebben om dit tegen anderen te vertellen of om hulp te zoeken. Wie toch schroom heeft om er met familie of vrienden over te praten, vindt online laagdrempelige hulp via chat, mail, …

“Wanneer het gaat over zelfmoordgedachten denken mensen vaak dat ze iemand niet meer kunnen helpen of tegenhouden, daar dat wil ik absoluut tegen spreken”, vertelt professor Gwendolyn Portzky (UGent) en Directeur VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie) aan Redactie24.

Je bent niet hulpeloos tegen zelfmoordgedachten

“We kunnen zeker en vast mensen begeleiden en helpen om uit die uiterst moeilijke situatie te geraken. Samen met veel andere collega’s binnen de geestelijke gezondheidszorg en de collega’s van de zelfmoordlijn doen we dit elke dag. We zijn niet hulpeloos tegenover zelfmoordgedachten.”

“Aan mensen die zulke gedachten hebben zou ik aanraden om de mensen die je omringen een signaal te geven. Probeer te laten blijken of nog beter zeg dat het je niet meer lukt, dat het heel moeilijk met je gaat, dat je het lastig en zwaar hebt. Het is heel belangrijk dat er iemand is aan wie je die zaken kan toevertrouwen.”

“Daarnaast kan je ook steeds terecht bij de mensen van de zelfmoordlijn. Je kan gratis en anoniem bellen op het nummer 1813. We hebben op Zelfmoord1813.be gratis tools om zelf aan de slag te gaan met je zelfmoordgedachten, want sommige mensen zien het niet zitten om de telefoon te nemen en te bellen.”

Je hoeft niet te bellen, chat, mail, online tools kunnen ook

“Je kan ons ook bereiken via email of chat via de website: www.zelfmoord1813.be. We hebben apps die mensen kunnen downloaden. Er is ons online zelfhulpprogramma ‘Think Life’ voor wie het nog niet ziet zitten om professionele hulp in te roepen. Dat kan allemaal van achter de computer.”

“Maar zeker ook de huisartsen zijn ideale personen om in eerste lijn hulp te bieden. Vaak zijn zij verbonden met psychologen naar wie ze kunnen doorverwijzen voor verdere professionele hulp. In eerste instantie probeer iemand uit je omgeving in vertrouwen te nemen.”

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie trekt nu voluit de kaart van het online gebeuren. “Via social media zoals Twitter en Facebook, wat door veel mensen gelezen en gedeeld wordt, doen we veel oproepen om elkaar te ondersteunen. We geven ook informatie door over de hulpmiddelen die allemaal ter beschikking zijn. Ook voor de omgeving”, aldus Gwendolyn Portzky.

“Normaal geven de collega’s van de zelfmoordlijn lezingen aan publiek, maar omwille van Covid-19 zijn we nu een online vorming aan het uitwerken die gericht is op de omgeving van iemand met zelfmoordgedachten.”

Online vormingen om informatie te delen over zelfmoord

“We geven hen mee welke signalen er kunnen zijn, hoe ze daarmee moeten omgaan, hoe ze gesprekken hierover kunnen aanknopen. We merken dat daar heel veel vraag naar is.”

“Mensen van de zelfmoordlijn staan ook de omgeving te woord. Dus ook familie, vrienden of kennissen kunnen bij hen terecht wanneer ze bezorgd zijn over iemand uit hun omgeving.” 

“Met het kabinet van minister Beke hebben we heel regelmatig overleg over de evolutie die we zien en wisselen we advies en informatie uit. Vanuit het kabinet zijn, binnen het actieplan Mentaal Welzijn ook heel wat initiatieven ontwikkeld om ondersteuning te bieden.”

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be