Slecht nieuws voor wie naar de tandarts moet

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Naar de tandarts gaan is al geen pretje, en nu dreigt dit ook nog duurder te worden. Vier op de tien tandartsen willen zich niet houden aan de prijsafspraken die er gemaakt zijn met de ziekenfondsen en de overheid.

Omdat niet genoeg tandartsen het tarievenakkoord hebben goedgekeurd, treedt het niet in werking. Daardoor mag elke tandarts, ook een geconventioneerde tandarts, vragen wat hij of zij wil voor een consultatie of een behandeling.

Tandartsen zeggen dat de huidige tarieven hun kosten niet dekken. "De honoraria zijn niet in die mate mee gestegen dat ze de hogere kosten kunnen opvangen", zei tandarts Yann Van Hoecke op VTM. "We moeten investeren in nieuwe technieken, we moeten scanners kopen, labokosten worden duurder, personeel wordt duurder, elektriciteit wordt duurder, alles wordt duurder."

Omdat te weinig tandartsen het eens zijn met de prijsafspraken vervallen die. Tandartsen die niet geconventioneerd zijn mogen ereloonsupplementen vragen. Zo kost een mondonderzoek bij een geconventioneerde tandarts 74,5 euro, waarvan het ziekenfonds 71 euro terugbetaalt. 3,5 euro betaal je zelf.

Bij een niet-geconventioneerde tandarts betaal je 95 euro voor hetzelfde mondonderzoek, waarvan je 24 euro zelf moet betalen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaat binnenkort opnieuw samenzitten met de tandartsen en de ziekenfondsen.

Volg Redactie24 nu op Instagram