Sven Pichal hangt lange gevangenisstraf boven het hoofd: “Daarnaast kan rechter hem dit ook nog opleggen”

door: PMN
Sven Pichal radio2_svenpichal-34 (1)
Afbeelding bron: Radio 2/VRT

Sven Pichal zat in het najaar een tijdje opgesloten in de gevangenis van Turnhout. Hij wordt gelinkt aan het bekijken en verspreiden van kinderporno. De ex-radiomaker is intussen vrij maar moet zich wel aan een resem regels houden.
 

Het onderzoek naar Sven Pichal is afgerond. “Dat betekent heel concreet dat de onderzoeksrechter klaar is met zijn gerechtelijk onderzoek, dat hij alles onderzocht heeft wat hij nodig vond om te onderzoeken om de waarheid te achterhalen”, verduidelijkt gerechtsjournalist Faroek Özgünes aan Het Laatste Nieuws.

Het is de raadkamer die uiteindelijk moet beslissen of de hele zaak voor de rechtbank komt. De raadkamer kan ook bijkomend onderzoek vragen. Al lijkt het in het geval van Pichal een uitgemaakte zaak dat hij voor de rechter zal moeten verschijnen.

Welke straf kan Pichal krijgen? “Sinds de invoering van het nieuwe seksueel strafrecht staan er strenge en effectieve gevangenisstraffen op het bezit en de verspreiding van beelden van seksueel misbruik van een minderjarige”, gaat Faroek verder.

“Voor het bezit gaat dat van 1 tot 5 jaar opsluiting. De rechter kan naast een gevangenisstraf ook en verplichte behandeling opleggen. Het verspreiden van dit soort beelden wordt nog strenger bestraft: van 5 tot 10 jaar opsluiting.”

“Verspreiden houdt niet alleen in dat je die beelden deelt in, bijvoorbeeld, een chatgesprek. Ook het tonen ervan op je gsm aan iemand anders wordt beschouwd als verspreiding.”