"Mensen die naaktfoto's van Bekende Vlamingen rondsturen zijn strafbaar"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zegt dat de verspreiding van naaktfoto's van Bekende Vlamingen als Peter Van de Veire, Sean Dhondt en Stan Van Samang geen alleenstaand geval is. Ze kreeg dit jaar al twintig meldingen binnen van mensen die slachtoffer werden van wraakporno. Ze roept iedereen op om zulke beelden niet te delen, ook omdat dit strafbaar is.

"Iedereen is nieuwsgierig en wellicht zijn we nog een beetje extra nieuwsgierig wanneer het over Bekende Vlamingen gaat. We hebben misschien te gemakkelijk het idee dat dat geen echte mensen zijn of dat het rondsturen van die beelden niet echt kwaad kan", zei Stevens op VTM.

"Dat is natuurlijk niet waar. Iedereen heeft recht op seksuele privacy en als beelden zo massaal verspreid worden, draagt elke persoon bij aan het groter worden van de schade die daardoor ontstaat. Bij BV's, maar ook bij onbekende Vlamingen."

Celstraf

Stevens wijst erop dat het zonder toestemming verspreiden van iemands naaktbeelden strafbaar is: "Wat heel veel mensen de afgelopen dagen gedaan hebben, zijn strafbare feiten. Er staat in principe een celstraf op van zes maanden tot vijf jaar. De kans dat het parket nu iedereen gaat vervolgen die dat gedaan heeft, is natuurlijk eerder beperkt. Maar ik vind het wel belangrijk dat mensen even stilstaan bij wat ze gedaan hebben, dat ze even nadenken of dat wel het soort van mens is dat ze willen zijn."