Bieke Ilegems heeft nog weinig hoop: “Deze ziekte is uitzichtloos”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Bieke Ilegems haar wereld staat even stil. Dat heeft alles te maken met de ziekte van haar moeder.

“Ons mama lijdt- het is nu officieel benoemd- aan Alzheimerdementie, die door één of meerdere triggers plots een enorme vaart heeft genomen”, legt Bieke uit bij Radio 1.

“Een naam kunnen de dokters er al wel op plakken, er een verklaring aan geven niet. ‘Er is niks ongewoons voor een drieëntachtigjarige te bespeuren in dat lijf van haar,’ zeggen ze”.

“Of wat er nog van overblijft tenminste, van die glorieuze rondingen van weleer. Dat fragiel geworden lijfje dat ze nu te pas en te onpas wil tonen”.

“Aan de voorbijgangers in onze straat, die ze kusjes toegooit en applaus; en aan de hele ziekenhuisafdeling, die ze verdenkt van een moordcomplot tegen haar.”

"Het gebeurt in een griezelige sneltreinvaart"

“Ons mama, die zo beducht was voor wat de mensen wel niet zouden denken, en die al zolang ik weet geen mouwloze kleren meer draagt wegens wat wiebelende armen, geeft zich nu schaamteloos bloot.”

“Helemaal. En letterlijk. Het is met terughoudendheid dat ik dit hier zomaar blootgeef, de intimiteiten van ons mama die zichzelf verliest. En wij die ons mama verliezen.”

“En eerlijk: zijn er wel woorden voor, voor dit ? Voor dit zien wegglijden van alles wat ons mama was, wie ze was. Niet stilletjes zoals ons altijd gezegd was dat het zou gaan, maar in een griezelige snelvaart.”