Mogelijk krijg je in de toekomst minder compensatie als je vlucht vertraagd of geannuleerd is

door: PMN
Vliegtuig van EasyJet
Afbeelding bron: Photonews

Wie in de toekomst zich verplaatst met het vliegtuig zal er rekening mee houden dat het kan dat de compensaties minder worden. Je krijgt een compensatie als je vlucht vertraagd of geannuleerd is.

Afhankelijk van het verschil tussen de geplande aankomsttijd en de werkelijke tijd dat het vliegtuig zijn bestemming bereikt, kunnen passagiers een compensatie krijgen tussen de 250 euro en 600 euro.

Maar de luchtvaartmaatschappijen vinden die vergoedingen te hoog. Volgens de International Air Transport Association (IATA) en A4E werd tussen mei 2020 en maart dit jaar in de EU en het Verenigd Koninkrijk voor 9,2 miljard euro aan ongebruikte vliegtuigtickets terugbetaald.

“Ik denk dat iedereen het ermee eens is dat als je 50 euro voor een ticket betaalt, je vervolgens 300 euro terugkrijgt, dat dat niet klopt. Het slaat nergens op", zegt Thomas Reynaert, algemeen directeur van Airlines for Europe aan ‘Travel Tomorrow’.

De luchtvaartmaatschappijen wijzen er ook op dat zij volgens de Europese wetgeving geen bijdrage hoeven te betalen als de vertraging of annulering het gevolg is van buitengewone omstandigheden, maar deze zijn niet gedefinieerd en zaken belanden vaak bij het Europees Hof van Justitie voor opheldering.

Volgens de website ‘Politico’ heeft Europa wel oor naar de verzuchtingen van de luchtvaartmaatschappijen. De compensatierechten bestaan al 20 jaar en al die tijd vonden de luchtvaartmaatschappijen die te hoog. Nu bestaat de kans dat ze herzien worden.