“Superbelangrijk om deze zomer zo weinig mogelijk elektriciteit en gas te verbruiken”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay

We staan aan het begin van een hittegolf. En bij dat warme weer verbruiken we meer elektriciteit door de airco lange tijd te laten draaien.

Joannes Laveyne is energie-expert van de UG. Hij waarschuwt in 'Het Laatste Nieuws' dat de airco’s energie verslinden en dat kan de voorraad voor deze winter hypothekeren.

“Het is echt superbelangrijk om deze zomer zo weinig mogelijk gas en elektriciteit te verbruiken. Ook al betekent dat dat je een beetje moet afzien bij die hoge temperaturen.”

“Het zal ons wel helpen om deze winter niet in de koude te zitten. Het stoort me dat de federale regering niet sneller met een actieplan komt.”

Nochtans is maar 4% van ons gas dat uit Rusland komt. Laveyne zegt dat het probleem is dat we maar weinig opslag hebben en daardoor sterk afhankelijk zijn van de Duitse en Franse voorraden.

In Duitsland is er nu al paniek dat Rusland de gaskraan definitief dicht zal draaien. En nog volgens de expert ziet er in Frankrijk slecht uit op gebied van elektriciteit. Daar zullen ze een tekort hebben en gaan ze moeten afschakelen.