ACV-topman pleit voor extra belastingen: "Minder belastingen zal het probleem groter maken"

door: MRO
Afbeelding bron: Eén

De coronacrisis heeft een diepe financiële put geslagen in de Belgische boekhouding. Om die put te vullen, zit er volgens ACV-topman Marc Leemans weinig anders op dan belastingen te verhogen. 

In een uitgebreid interview met de krant De Morgen is Marc Leemans duidelijk: "Wie de put wil dempen met minder belastingen, zal het probleem net nog groter maken."

"Een crisis- of een coronabelasting, hoe je het ook noemt, je gaat sowieso eerst een progressieve bijdrage moeten vragen van de mensen die meer hebben."

"Maar ook dat zal niet volstaan. Inkomen uit arbeid moet gelijker worden belast. Werknemers met een bedrijfswagen en andere extralegale voordelen zullen meer moeten bijdragen", aldus Leemans die ook het debat over een kortere werkweek wil voeren.

Nu al bij de hoogste belastingdruk en minst aantal werkenden

Bart Van Craeynest, hoofeconoom bij Voka, vindt de ideeën van de ACV-topman maar niets. "Dus we gaan de crisis aanpakken met meer belastingen, brugpensioen en minder lang werken? Terwijl we al bij de hoogste belastingdruk en minst aantal werkenden van Europa hebben."