"Asociale maatregel die heel wat gezinnen en alleenstaanden aanzienlijk zal verarmen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse regering wil vanaf 2023 de installatie van een warmtepomp bij nieuwbouwwoningen verplichten. Vlaams Belang is tegen.

Het voorstel houdt in dat wie vanaf 1 januari 2023 een woning laat bouwen verplicht gebruik zal moeten maken van een warmtepomp. Vanaf 1 januari 2026 mogen er geen nieuwe gasaansluitingen meer komen.

En wie vanaf juni van dit jaar een nieuwe gasaansluiting wil, zal daar fors meer voor moeten betalen dan de huidige maximumprijs van 250 euro. Volgens Vlaams Belang zal de aansluitingskost dan met zo'n 1.000 euro toenemen.

De partij is tegen deze plannen. "Dit is een asociale maatregel die heel wat gezinnen en alleenstaanden aanzienlijk zal verarmen", zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy.

"De installatiekosten van een warmtepomp zijn niet alleen minstens dubbel zo hoog als die van een aardgasketel, ze vallen in dit land bovendien ook zo goed als niet terug te verdienen."

"Een warmtepomp maakt immers gebruik van elektriciteit om te verwarmen. Het kan in principe een zeer efficiënt verwarmingssysteem zijn, maar enkel op voorwaarde dat elektriciteit relatief goedkoop is."

"Het is onaanvaardbaar dat de Vlaamse regering gasaansluitingen wil verbieden en tegelijkertijd de Vlamingen verplicht om een veel duurder alternatief te gebruiken."

Meest gelezen