Bart Somers duidelijk over relschoppers Blankenberge: "Tuig, maar wel óns tuig"

door: STS
Bart Somers
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) vindt dat de relschoppers die amok maakten op het strand van Blankenberge niet tot karikaturen herleid moeten worden.

Bij de rellen waren een vijftigtal leden van een Brusselse jeugdbende betrokken. Het incident zorgde voor heel wat beroering. De betrokkenen werden door sommige politici bestempeld als "allochtoon tuig dat we liever kwijt zijn".

Minister Bart Somers schaart zich daar slechts gedeeltelijk achter. "Ik vind dat ook tuig, maar met krachttermen alleen los je niets op. Het is tuig, maar wel óns tuig. En dat verandert niet door er het woordje 'allochtoon' voor te plaatsen", zegt hij in een uitgebreid interview met Humo.

Rechte pad

Somers wil ook niet dat de maatschappij de betrokken relschoppers de rug toekeert. "Je moet ze straffen, maar daarna ook perspectief bieden, en het gevoel dat ze bij onze samenleving horen. 'Stuur ze terug', roepen sommigen. Naar waar? Die jongens zijn hier geboren, we moeten ze terug op het rechte pad krijgen."