Bert Anciaux vol lof over Rousseau, maar: “Ik hoop dat sp.a durf heeft om dit aan te pakken”

door: WVDS
Bert Anciaux
Afbeelding bron: Photonews

Na enkele moeilijke jaren doet sp.a het goed in de recente peilingen. Senator Bert Anciaux ziet dat de nieuwe voorzitter, Conner Rousseau, een nieuwe schwung in zijn partij heeft weten te brengen, al hoopt hij dat sp.a niet meegaat in het populisme.

“Zonder enige twijfel is Conner Rousseau erin geslaagd om het wat verouderd imago van de partij weg te vegen”, vertelt Bert Anciaux in gesprek met Redactie24.

“Zijn belangrijkste actie vind ik tot dusver het terughalen van Frank Vandenbroucke. Dat geeft een heel grote sérieux aan onze partij.”

Kritische noot

Toch is Anciaux ook kritisch en hoopt hij dat zijn partij niet meegaat in het populisme dat vandaag de dag hoogtij viert. “Sinds de Witte Mars, en dat is al heel lang geleden, ga ik zelf niet meer enthousiast worden van het eigen grote gelijk van politieke partijen. Ik vind dat het belangrijker is om te streven naar samenwerking, al begrijp ik dat dat niet altijd eenvoudig is.”

“Ik hoop dat we inhoudelijk ook durvend aan politiek gaan doen en niet enkel gaan vertellen wat we denken dat de mensen graag horen. Daar is elke partij wel een beetje ziek in en daarom heb je nog geen zinvolle politiek gevoerd.”

“Soms moet je durven ingaan tegen wat mensen graag horen. De beste politiek is niet altijd de gemakkelijkste politiek. Partijen zijn heel vaak bezig met gewin op korte termijn en dat is gevaarlijk want dat is een vorm van populisme. Ik hoop dat sp.a de durf heeft om op lange termijn te denken en de vooroordelen aan te pakken die bij de bevolking leven.”

Een samenleving is pas echt veilig als er quasi geen gevangenissen nodig zijn

Bert Anciaux licht met een voorbeeld toe wat hij hiermee bedoelt. “Het is vandaag populair om te zeggen dat wie een misdrijf pleegt zwaar gestraft moet worden en dat elke gevangenisstraf, ook als het gaat om één maand, uitgevoerd moet worden.”

“Ik vind ook dat criminaliteit streng moet worden aangepakt, maar ik vind dat je aan de bevolking ook eerlijk moet durven zeggen dat gevangenisstraffen lang niet altijd een goede zaak zijn om ervoor te zorgen dat de samenleving veiliger wordt.”

“Jonge gasten beginnen hun criminele carrière vaak vanaf het moment dat ze in de gevangenis komen. Niet ervoor. Daar komen ze in contact met echte criminelen. Daar vormen ze bendes. We moeten ervoor zorgen dat jonge mensen dus zo weinig mogelijk in de gevangenissen komen en dat er alternatieve straffen kunnen uitgedokterd worden die meer gericht zijn op herstel en preventie van criminaliteit.”

“Dit is een boodschap die moeilijker ligt, maar volgens mij de enige juiste om tot een veiligere samenleving te komen. Om het met een boutade te zeggen: een samenleving is pas echt veilig als er quasi geen gevangenissen meer zijn.”