Deelnemer eerste Big Brother in de clinch met Gwendolyn Rutten: "Vilein gezever!"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-politica Gwendolyn Rutten en voormalig Big Brother-deelnemer Jeroen Denaeghel, nu woordvoerder bij Natuur en Bos, hebben een pittige discussie gevoerd op sociale media.

Alles heeft te maken met het Vlaamse stikstofakkoord. Het Vlaamse departement Omgeving verwacht zoveel bezwaarschriften dat werknemers van andere overheidsinstanties, zoals Natuur en Bos, werden opgeroepen om te helpen om alles te verwerken.

"Als je denkt alles gezien te hebben in een dossier, krijg je dit. 'Vrijwilligers met passie voor omgeving' gaan bezwaarschriften beoordelen", reageerde Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten via Twitter op dat nieuws.

Ze riep de Vlaamse regering en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op om "orde op zaken te stellen".

"Passie is niet de juiste competentie, me dunkt. Passie voor een landbouwomgeving? Natuuromgeving?… De beoordeling moet door een competent, evenwichtig samengesteld team gebeuren."

Jeroen Denaeghel, in 2000 deelnemer aan het allereerste Vlaamse seizoen van Big Brother en nu woordvoerder voor het Agentschap Natuur en Bos, is het helemaal niet eens met Rutten: "Wat een vilein gezever zeg."

"Wie zegt dat de mensen van Natuur en Bos en Departement Omgeving niet competent zijn? Ik heb meer vertrouwen in mensen met een passie voor de natuur dan in politici die enkel wat staan te roepen vanaf de zijlijn."

Daarop reageerde Rutten: "U hebt recht op uw mening. Dat gezegd zijnde: in een parlementaire democratie hebben parlementsleden een wetgevende en controlerende taak. Dat is niet de zijlijn en heeft niks met roepen te maken. Het is de essentie, de eerste macht. Als u dat niet erkent, is dat een probleem."

Denaeghel: "U controleert niet, u oordeelt. Zonder enige kennis van zaken. Want de expertise om de bezwaarschriften te beoordelen zit bij de overheidsinstellingen die genoemd zijn. Oprechte vraag: als zij niet bekwaam zijn, wie dan wel? Wat is uw alternatief?"

Rutten: "Er zit zeker expertise bij de overheidsdiensten. Wat ik zeg is dat je daarmee een team moet maken dat evenwichtig en competent is samengesteld om objectief te oordelen. Dat is toch evident? U trekt conclusies die er niet zijn. Ook over mij persoonlijk trouwens."

Denaeghel: "Ah bon, dus onze mensen zijn wel competent? Dank daarvoor. Ik moet inderdaad mijn mening herzien. Ik dacht dat u wat meewarig deed over onze vrijwilligers die zich deze zomer extra gaan dubbelplooien omdat ze een passie hebben voor de natuur."