Dure medicijnen niet terugbetaald: “Kent u nu de beste grap, minister Vandenbroucke?”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

In België is er geen terugbetaling voorzien van levensnoodzakelijke geneesmiddelen tegen de ziekte mucoviscidose. De kostprijs wordt op 70.000 euro per patiënt per jaar geschat.

In Terzake deden enkele ouders van kinderen die het medicijn nodig hebben hun getuigenis. “We zijn naar Nederland verhuisd omdat mijn zoon daar wél een behandeling kon krijgen”, vertelt één van hen.

Duitsland, Frankrijk en Nederland betalen Orkambi wel terug. “Het is een schande dat we omsingeld zijn door landen waar het medicijn wél terugbetaald wordt”, zegt professor Marijke Proesmans van het Universitair Ziekenhuis in Leuven. “Het is een toenemend probleem dat heel goede medicijnen op de markt komen met een extreem hoog prijskaartje. De procedure om medicijnen goedgekeurd te krijgen, is heel frustrerend. Er is geen enkele transparantie in het systeem.”

Eén van de ouders schreef een straffe brief naar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), nadat die in de Kamer een verklaring hierover had afgelegd. “Vooral de passage dat de ‘maatschappelijke kosten van deze medicijnen niet in verhouding staat tot de therapeutische waarde’ doet mijn bloed koken. Kent u nu de beste grap, minister Vandenbroucke? Dat middel werkt gewoon. En niet gewoon goed, maar ongelofelijk goed. WONDERBAARLIJK goed. Hilarisch gewoon!”