Screening van vreselijke ziekte moet levensverwachting doen stijgen.

door: BMO
Sinds 1 januari 2019 kunnen ouders in Vlaanderen hun pasgeboren baby laten screenen op de levensbedreigende aangeboren aandoening mucoviscidose, kortweg muco. Bij twaalf baby's werd de ziekte ontdekt, meestal nog voor ze symptomen hadden. Dat is één baby per maand. Het nieuws staat vandaag te lezen in Gazet van Antwerpen en Het Belang Van Limburg.

Het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen van de Vlaamse overheid geeft ouders al jaren gratis de mogelijkheid om in het bloed van hun pasgeboren baby een tiental ernstige zeldzame ziektes te laten opsporen. Sinds 1 januari dit jaar is aan de lijst van aangeboren aandoeningen ook mucoviscidose toegevoegd.

Muco wordt ook taaislijmziekte genoemd: bij patiënten is de werking van de afvoer van slijmen in het lichaam verstoord, en dat zorgt voor ernstige luchtweg- en spijsverteringsproblemen. Dagelijks moeten patiënten deze slijmen wegwerken met kine en airosol. De laatste jaren is er betere medicatie op de markt, waardoor de levensverwachting gestegen is tot gemiddeld 30 jaar, al zijn er ook oudere patiënten. Cruciaal is om de behandeling van muco zo vroeg mogelijk te starten.

“Dan is die behandeling minder zwaar, hebben patiënten een betere levenskwaliteit en stijgt hun levensverwachting. Daarom werd besloten muco in Vlaanderen bij de geboorte op te sporen”, zegt dokter Luc Régal van het Vlaams Centrum Brussel voor de opsporing van Metabole Aandoeningen. Vandaar dus de screening sinds 1 januari.

Meer info op www.aangeborenaandoeningen.be.