Egbert Lachaert heeft grote plannen: "Dit moet vertrouwen in de politiek weer versterken"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft een eerste pakket voorstellen rond politieke vernieuwing op tafel gelegd. "Die moeten de democratie versterken, de particratie beteugelen en het vertrouwen van burgers in de politiek versterken."

Het systeem van de lijststem en de opvolgers moet volgens hem op de schop. "Wie de meeste stemmen haalt, moet verkozen zijn."

"De plaats op de lijst mag niet van tel zijn. Met ons wetsvoorstel zal de kiezer nog steeds een lijststem kunnen uitbrengen, maar die zal enkel een effect hebben op het aantal zetels dat een partij behaalt, niet op wie ze opneemt."

Kiescampagne

Ook de financiering van de kiescampagne moet anders. "Vandaag mogen de topkandidaten bovenaan een verkiezingslijst een veelvoud uitgeven voor hun campagne dan gewone kandidaten."

"Die laatste hun uitgaven zijn eerder beperkt. Dit komt eigenlijk neer op concurrentievervalsing en een campagneverbod voor deze kandidaten. Daarom stellen we voor om alle kandidaten - ongeacht hun plaats - dezelfde uitgavenlimiet op te leggen: 8.700 euro, plus een variabel bedrag naargelang de kieskring."

Transparanter

Open Vld wil ook de financiële transparantie verhogen. "De verkiezingsaangiften moeten voor iedereen raadpleegbaar blijven, wat vandaag slechts voor een beperkte periode het geval is. Ook de boekhouding van politieke partijen kan toegankelijker."