Felle reacties na opmerkelijke uitspraak: "Ze willen ouderen massaal euthanaseren"

door: STS
Ziekenhuis
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Op sociale media wordt fel gereageerd op een uitspraak van Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. Die zegt dat er naast de bestaande regeling voor euthanasie ook "een zachtere vorm" moet komen, "voor mensen die het gevoel hebben dat hun leven voltooid is".

Theo Francken (N-VA) schrijft op X: "De CM wil ouderen massaal euthanaseren. Ik vind het voltooide leven van verzuild België nochtans manifester. Niets christelijks meer aan. Moest ik CM-lid zijn, ik verscheurde mijn lidkaart. Gelukkig ben ik al decennia bij het VNZ."

Gwendolyn Rutten (Open Vld): "Laat mensen vrij om zelf te beslissen over hun eigen leven en dus ook over hun eigen levenseinde. Je leven is van jou tot en met het laatste moment. Daar heeft niemand anders over te beslissen. Met misplaatst paternalisme komen we nergens. Dus stop de leugens en beledigingen en voer het debat respectvol, met open geest."

Meyrem Almaci (Groen): "Waardig ouder worden impliceert respect voor levenskwaliteit en zelfbeschikking zoals Luc Van Gorp terecht stelt. Sereen en genuanceerd debat is nodig, geen platitudes van politieke partijen. En al zeker niet van hen die meer dan 20 jaar de zorg lieten verglijden."

Cd&v geeft mening

Ook in cd&v-rangen wordt er gereageerd. Hilde Crevits: "Woorden doen ertoe. Triest hoe een waardevol debat over de laatste fase van het leven gekaapt wordt door compleet onrespectvolle oneliners. Net nu we in Vlaanderen immense stappen zetten om ook onze palliatieve zorg te versterken. Schrijf onze ouderen niet zo snel af."

Servais Verherstraeten: "Het debat over euthanasie en de vergrijzingsproblematiek zijn fundamentele debatten waarover gesproken moet worden. We moeten echter absoluut vermijden dat deze twee vermengd geraken. Elk mens verdient het om waardig oud te worden, maar ook om waardig te sterven."

Vincent Van Peteghem: "We moeten het euthanasiedebat voeren. Maar als ouderen zich eenzaam of een last voelen, is het in de eerste plaats onze taak om dat gevoel aan te pakken. Om hen opnieuw een gevoel van eigenwaarde te geven. Om hen degelijke zorg te bieden. En om hen te omringen met vrienden en familie, zodat ze zich deel blijven voelen van onze samenleving."

Rik Torfs reageert

Kerkjurist Rik Torfs: "De stelling van Luc Van Gorp over 'voltooid leven' komt hierop neer: ouderen zijn te duur en er zijn er te veel. Ik vind het een verschrikkelijke stelling, maar ze is tenminste duidelijk. De vraag van de toekomst is niet hoe vroeg we mogen sterven maar hoe lang we mogen leven."