Frank Vandenbroucke krijgt de wind van voren na opmerkelijk voorstel

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) kwam dit weekend met een opvallend plan. Hij wil asielzoekers opvangen in ziekenhuizen.

De ministers van de federale regering kregen van premier Alexander De Croo de opdracht om binnen hun domein 2.000 tot 4.000 opvangplaatsen voor asielzoekers te vinden.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat binnen ziekenhuizen doen. Hij mikt op leegstaande gebouwen of afdelingen en gangen die afgesloten zijn van patiënten.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro, gaat niet akkoord. “Ik heb begrip voor de vraag van de minister”, zegt Cloet in De ochtend op Radio 1. “Vandenbroucke probeert een oplossing te vinden voor een groot probleem. Maar ik vrees dat hij bij ziekenhuizen niet aan het juiste adres is.”

“Er zijn weinig ziekenhuizen die leegstaande gebouwen of gangen hebben. En als dat al zo is, is dat meestal omdat ze niet meer voldoen aan bepaalde normen. Ze zijn bijvoorbeeld niet meer verwarmd of aangesloten op de elektriciteit. Ze zijn meestal klaar om afgebroken te worden.”

Nochtans zouden ziekenhuizen dat wel kunnen regelen. “Maar ziekenhuizen moeten zich kunnen focussen op hun kerntaak: zieken verzorgen. We zitten al met een personeelstekort en we staan voor de winter. Dat is een periode waarin we door de vele infectieziektes aan een hoog tempo moeten werken.”

“Het is geen kwestie van onwil”, benadrukt Cloet nog. “Het is gewoon onmogelijk. Àls er ergens iets leegstaat, kan dat natuurlijk gebruikt worden. We hebben een navraag gedaan, maar we hebben nog geen antwoord gekregen van een ziekenhuis dat zegt plaats te hebben. We zullen alleszins nog bevragen wat de mogelijkheden zijn en in gesprek gaan met de minister.”