Gwendolyn Rutten heeft er genoeg van: "Waarom zijn sommige mensen zo onverdraagzaam?"

door: STS
Gwendolyn Rutten
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten heeft op Facebook een uitgebreid bericht gewijd aan de brutale moord op de homoseksuele David Polfliet in een park in Beveren.

"Waarom? Dat is de vraag die in mijn hoofd zit en waar ik geen echt antwoord op vind. Waarom is het zo moeilijk om iedereen te leven en te laten leven? Waarom zijn sommige mensen zo onverdraagzaam? Waarom is er zoveel haat? Waarom bruut geweld? Waarom is het voor sommigen zo moeilijk om te gaan met mensen van allerlei kleuren, maten, sekse...", vraagt Rutten zich openlijk af.

"Ik geloof in vrijheid en de verantwoordelijkheid die daar bij hoort. Maar daar stopt het niet. Want vrijheid is ook onlosmakelijk verbonden met verdraagzaamheid. Vrijheid is een werkwoord. Als ik zelf vrij wil zijn, dan engageer ik me om ook anderen vrij te laten. Geef anderen de ruimte om zichzelf te zijn, net zoals jij die ruimte graag voor jezelf wil."

Wederzijds respect

"Meningen mogen verschillen, dat is zelfs gezond. Maar leg ze niet op. Probeer een ander niet in je eigen plaatje te laten passen. Gebruik geen geweld, fysiek of verbaal. Leer wat het wil zeggen 'agree to disagree', met wederzijds respect. En als je om wat voor reden dan ook geen zin hebt in confrontaties... Laat mensen dan gewoon doen. Zolang je de vrijheid van anderen niet schaadt, kan je doen wat je wil. Er is er een plaats voor iedereen. Dat maakt onze samenleving uniek. Dat is liberaal zijn. Ver weg van de partijpolitiek. A way of life."