Maggie De Block geeft opvallende uitleg over vernietigen mondmaskers

door: STS
Maggie De Block
Afbeelding bron: Photonews

Maggie De Block (Open Vld) heeft vrijdag tijdens een hoorzitting in de bijzondere coronacommissie in de Kamer uitleg gegeven over wat er verkeerd liep tijdens de coronacrisis.

De voormalige minister van Volksgezondheid zei dat het vernietigen van de strategische voorraad mondmaskers vóór het uitbreken van de pandemie geen fout was.

"Het zijn de omstandigheden in de hangars die de voorraad onbruikbaar gemaakt hebben. De voorraad laten vernietigen was dan ook de enige juiste beslissing", kon de VRT optekenen.

Rollende stock

Maar de voorraad vervolgens niet opnieuw aanvullen, was wél een fout, gaf De Block toe. Ze wilde destijds een "rollende stock" aanleggen, een stock die al verdeeld was op het terrein.

"Ik wilde komaf maken met statische stocks die in een loods stof liggen te vergaren tot ze hun maximale houdbaarheid hebben bereikt en vernietigd moeten worden."

"Ik had een nieuwe statische stock moeten aanleggen en tegelijk het plan van de rollende stock moeten uitwerken. Nu kwam corona er voor dat plan af was."