Maggie De Block waarschuwt: “Dan moet het hele land weer op slot”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Maggie De Block is onze Minister van Volksgezondheid. Zij waarschuwde eerder al dat we Kerstmis en Nieuwjaar niet op een normale manier gaan kunnen vieren. De minister sluit ook niet uit dat op een bepaald moment het land weer op slot moet.

In maart 2021 zou ons land de eerste coronavaccins hebben. Wie zal dan als eerste een prik krijgen? “Dat wordt een extreem moeilijke, zelfs hartverscheurende keuze”, vertelt Maggie in De Morgen. 

“De Hoge Gezondheidsraad had een advies gegeven, denkende dat we meteen genoeg vaccins zouden hebben voor vier miljoen mensen. De medewerkers in de zorg en de ziekenhuizen komen altijd eerst. Die mogen niet uitvallen.” 

"Land weer op slot"

“Daarna de mensen met chronische en zware aandoeningen en vijftigplussers. Die leeftijdsgrens ligt vrij laag, ja. En dan is het de beurt aan de essentiële diensten, zoals personeel in supermarkten en leerkrachten.”

En nu zijn ook de scholen weer open. "Die heropening is een eerste stresstest. We hebben de koepels en de onderwijsministers echt op het hart gedrukt: grijp snel en op kleine schaal in.” 

“Het zal moed vergen om bijvoorbeeld een school te sluiten, zodat niet het hele dorp of zelfs het hele land dicht moet. Maar dat blijft een massa-evenement, elke dag, in alle gemeentes, met alle risico's van dien. Hoe goed alle scholen zich ook hebben voorbereid."