Meer dan 1 bommelding per dag, vooral in Antwerpen en Brussel

door: MRO
dovo
Afbeelding bron: Photonews

Er is dagelijks gemiddeld meer dan één bommelding in België. Het aantal is in 2019 opnieuw sterk gestegen. CD&V-Kamerlid Franky Demon pleit voor een strenge aanpak van daders van valse bommeldingen.

De piek van het aantal bommeldingen was in 2016 met 635 meldingen. Na een sterke daling, steeg het aantal bommeldingen in 2019 opnieuw tot 449.

“Dat kan er op wijzen dat mensen terug wat alerter zijn. Na de aanslagen in 2016 bleek dit ook het geval, maar de jaren nadien verslapte die aandacht en stelden mensen zich minder vragen bij achtergebleven pakketten of koffers op straat. Dat de bommeldingen nu terug stijgen kan erop wijzen dat terug meer hun burgerplicht vervullen en verdachte zaken melden,” aldus Demon.

Antwerpen en Brussel

De meeste bommeldingen vinden nog steeds plaats in Antwerpen en Brussel. Er waren in 2019 90 bommeldingen in Antwerpen en 89 in onze hoofdstad. Bommeldingen vinden vooral plaats op het openbaar domein met een kunstwerk en op terreinen en lokalen van de openbare dienstverlening, zoals bijvoorbeeld OCMW’s.

Hoge kostprijs

Bij een bommelding moet elke keer een heel team ter plaatse komen om het terrein uit te kammen. Het zorgvuldige werk van DOVO en de politiediensten neemt heel wat tijd in beslag en kost bijgevolg veel geld. Een valse bommelding kan leiden tot een gevangenisstraf van twee jaar, om nog maar te zwijgen van alle mogelijke kosten waarvoor de dader moet opdraaien. 

“Er bestaan jammer genoeg heel wat mensen met een slecht gevoel voor humor. Valse meldingen zijn geen lachertje, denk maar aan gebouwen of locaties die moeten ontruimd worden waardoor bedrijven soms uren platliggen. De financiële en economische schade is altijd groot."

"Daarnaast speelt een psychologisch effect van angst of kan een valse melding leiden tot minder waakzaamheid bij echt gevaar. De daders moeten dan ook streng worden aangepakt,” besluit Demon.

Tags bommelding