Overlegcomité afgelopen: CST afgevoerd, mondmaskers op deze plaatsen wél nog verplicht

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité van vrijdagnamiddag zit erop. Er werd beslist om de coronabarometer op code geel te zetten, en dat leidt tot een aantal versoepelingen.

Code geel gaat op maandag 7 maart in. De epidemische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan worden dan afgeblazen. 

Dan verdwijnt ook het overgrote deel van de resterende beperkingen. Zo zal het Covid Safe Ticket niet meer getoond moeten worden, noch in de horeca, noch bij grote evenementen.

Ook de mondmaskerplicht verdwijnt, behalve op het openbaar vervoer, omdat het daar erg druk kan worden in een kleine ruimte. En ook in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijven mondmaskers verplicht.

Passenger Locator Form

Vanaf 11 maart worden ook de regels rond reizen versoepeld. "Het Passenger Locator Form moet enkel nog ingevuld worden door reizigers die vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat naar België reizen. Wie dus terugkeert vanop vakantie in Europa hoeft geen PLF meer in te vullen", zegt premier Alexander De Croo.

"Test- en quarantaineregels gelden enkel nog voor mensen die niet over één van de drie certificaten (gevaccineerd, genezen, getest, red.) beschikt en voor reizigers die komen uit een land waar een zorgwekkende variant circuleert."