Overlegcomité over energiecrisis gedaan, premier De Croo onthult maatregelen

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité dat woensdag gehouden werd over de hoge energiefacturen is afgelopen.

"De energieprijzen zijn op schrikbarende wijze gestegen. Laat het duidelijk zijn: er bestaat hier geen mirakeloplossing tegen. Maar we gaan alles uit de kast halen om ons hier door te slaan", zei premier Alexander De Croo nadien.

"Ten eerste is er beslist om het sociaal tarief, de btw-verlaging op gas en elektriciteit, de verlaging van accijnzen op brandstof en de maatregel op het gebied van verwarmingsbrandstof te verlengen tot einde maart 2023. Dat moet zekerheid geven aan de mensen, daar kunnen zeer veel mensen voordeel uit halen."

"De tweede maatregel situeert zich bij de bedrijven. We zien vandaag dat heel veel zelfstandigen, kmo's en bedrijven in zeer grote problemen gekomen zijn."

"Ik zal samen met de minister-presidenten en met de bevoegde ministers de komende dagen de werkgevers en de werknemers ontmoeten om samen met hen te kijken welke maatregelen er genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat de situatie opnieuw draagbaar kan worden voor hen."

Hypotheek

"Een derde element is overleg met de financiële sector. We zien vandaag dat er mensen zijn die een hogere energiefactuur hebben dan de hypotheek die ze moeten afbetalen. Dat is een situatie die voor zeer veel mensen onhoudbaar is of onhoudbaar dreigt te worden."

"Net zoals we tijdens de Covid-periode dit soort maatregelen hadden, gaan we in overleg met de financiële sector, om ervoor te zorgen dat mensen een uitstel kunnen krijgen van hun hypotheek-afbetaling. We zien dat veel mensen in de problemen dreigen te komen. Er is een aanbod gekomen vanuit de banken om opnieuw deze maatregel in te voeren, om mensen te helpen die hun hypotheek niet meer zouden kunnen afbetalen."

"Een tweede element van het overleg met de financiële sector is ervoor te zorgen dat mensen maximaal toegang krijgen tot financiering om te investeren in isolatie en hernieuwbare energie."

Energie besparen

"Een vierde element dat vandaag besproken werd, is minder verbruik. Het is belangrijk om te kijken hoe we het energieverbruik kunnen verlagen. In de overheidsgebouwen gaan we de verwarming lager zetten, gaan we het gebruik van de airconditioning verminderen en gaan we de lichten uitdoen."

"Een vijfde element is een belasting op overwinst. Er bestaat al een heffing in de nucleaire sector. Het doel is die maatregel uit te breiden naar andere bedrijven binnen de energiesector. Met de opbrengst kunnen we bijvoorbeeld de middenklasse helpen."

"Wij zullen alles doen wat kan. Ik besef zeer goed dat dit vandaag niet alle problemen van iedereen oplost. Maar laat het duidelijk zijn: iedereen rond deze tafel heeft hetzelfde engagement om alles in het werk te stellen om ons door deze crisis te loodsen en mensen zo goed mogelijk te beschermen."