Politicoloog ziet probleem met geloofwaardigheid bij Open Vld: “Oppositiekuur kan verlichting brengen”

door: MRO
Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld haalde bij de verkiezingen in 2019 nog 13,5%, maar zakte in de meest recente peiling onder de 10%. Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) denkt dat een herstel voor de partij een werk van lange adem zal zijn.

Ondanks dat Alexander De Croo de populairste politicus is, haalt zijn partij nog amper 9,8% in de peiling. “Je verwacht dat een populaire premier ook zou afstralen op die partij. Dat was de reden waarom men had gekozen voor het premierschap. Vivaldi voelde niet lekker voor een Vlaamse liberaal, maar het premierschap verzachtte heel wat.”

“De partij mist wat scherpte. Open Vld bestuurt al heel lang en komt daardoor wat minder scherp over voor heel veel mensen. Dat beeld wordt ook versterkt door Georges-Louis Bouchez, de Franstalige liberale partijvoorzitter, die net heel liberaal uit de hoek komt. Dat steekt af tegen de Vlaamse liberalen.”

“Er is een probleem met de geloofwaardigheid van de partij. Dat zou opgekrikt moeten worden. Dat kan door regeringsbeleid, maar je zit met een economische crisis en dan wordt het heel moeilijk om te gaan besparen", zegt Nicolas Bouteca bij Redactie24.

“Het wordt niet eenvoudig om dat op te lossen. Je zou extra scherpte kunnen krijgen door niet langer te gaan regeren. Dat is op dit moment geen optie, je kan geen regering laten vallen om in de oppositie te gaan.”

“Ik vermoed dat het een werk van lange adem zal zijn. Misschien kan een oppositiekuur in de toekomst wel een beetje verlichting brengen.”

Bekijk het gesprek met professor Bouteca over Open Vld in onderstaande video.