Premier weet zeker: "Impact wordt erger dan die van corona en prijzen zullen fors stijgen"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) zegt dat de impact van de oorlog op Oekraïens grondgebied zich gaat laten voelen op economisch vlak.

"We staan als Europeanen op een historisch moment. Heel veel van de zekerheden die we hadden, zijn onzekerheden geworden", zei De Croo op Radio 1.

"We gaan naar economisch turbulente tijden. En hiermee omgaan als overheid zal moeilijker zijn dan omgaan met de economische impact van Covid."

"Die impact was niet eenvoudig, maar die was quasi gelijk verdeeld over verschillende sectoren. Hier zit je met een aantal producten die in omvang relatief klein zijn, maar die een zeer brede impact hebben."

Energie

"Men spreekt veel over energieproducten, maar de Europese Commissie heeft een zeer uitgewerkt plan om tegen de volgende winter ons al twee derde minder afhankelijk te maken, en tegen 2027 ons volledig te kunnen loskoppelen van Rusland."

Prijzen

"Maar in zeer veel andere sectoren heb je gewoon een bepaald product, waar Rusland of Wit-Rusland quasi een monopolie op heeft. Dus de impact, het domino-effect, zal groot zijn. En de impact op de inflatie en op de prijzen zal ook significant zijn."

"Als je ziet welke oorlogsmisdaden in Oekraïne plaatsvinden, dan kunnen wij dat als Europeanen niet zomaar met lede ogen aanzien. Maar dat er economische effecten zijn, en dat we maatregelen gaan moeten nemen om daarmee om te gaan en om onze bevolking en onze economie zo goed mogelijk te beschermen, dat is duidelijk. En het zal een stuk complexer zijn dat wat we gedaan hebben tijdens de Covid-crisis."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24