Sammy Mahdi haalt uit naar voorgangers: "Tientallen jaren gedoogbeleid"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft uitgehaald richting het asielbeleid van zijn voorgangers tijdens de voorbije decennia.

"Als het gaat over migratiebeleid, gaat het over regels. Eén van die regels is dat wie een beroep doet op de asielprocedure en uiteindelijk te horen krijgt dat hij of zij hier niet kan blijven, er effectief een terugkeerbevel volgt", zei Mahdi in de Kamer.

"Eén ding is zeker: met het beleid van de voorbije decennia stellen we vast dat er eigenlijk een soort van gedoogbeleid inzake onwettig verblijf werd gevoerd, al decennialang."

"Dat is niet enkel in België het geval, maar in heel wat Europese lidstaten. Meer zelfs, de Rekenkamer op Europees niveau heeft ook aangegeven dat in heel Europa slechts één persoon op vijf personen die moet terugkeren, effectief terugkeert. Dus moet er iets worden gedaan."

Terugkeerbegeleiders

Mahdi pakt dit aan door te investeren in 300 terugkeerbegeleiders. "Er is nood aan een hervorming van het terugkeerbeleid, dat niet enkel gebaseerd is op een A4'tje dat aan iemand wordt gegeven, zijnde een bevel om het grondgebied te verlaten, maar dat een effectief aanklampend beleid moet zijn, met efficiënte terugkeerbegeleiders voor een terugkeer, vrijwillig als dat kan, gedwongen als dat moet."

Download nu de gratis app van Redactie24