Theo Francken vraagt excuses: “Sammy Mahdi zou beter wat bescheidener zijn”

door: WVDS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken (N-VA), die jarenlang staatssecretaris is geweest van Asiel en Migratie, volgt de regering vanuit de oppositie. Vorige week kwam het op Twitter tot een woordenwisseling tussen hem en de huidige staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

“Onze fractie had een aantal vragen ingediend bij de staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker (Open Vld). De vragen waren ruim op tijd ingediend. Een van de vragen ging over hoe groot het budget gaat zijn voor Asiel en Migratie, dezelfde vraag voor defensie en nog enkele andere vragen”, licht Theo Francken toe bij Redactie24.

“De paars-groene regering belooft de hemel, maar met welk geld? Dat vraag ik me nog steeds af. Dus ik wil graag weten welk budget ze exact voorzien. Een aantal van onze vragen staat mevrouw De Bleeker toe, enkel mijn vraag, over het budget voor de komende jaren voor Asiel en Migratie, wordt aan Sammy Mahdi doorverwezen.”

“Regeringsleden kunnen perfect afspreken om vragen naar elkaar door te sturen. De vraag wordt dus intern doorgestuurd aan Sammy Mahdi. Wanneer ik hem mijn vraag voorleg in het parlement is zijn reactie dat hij mijn vraag niet gehad heeft en er niet op kan antwoorden.”

“Blijkbaar moet er iets misgegaan zijn bij het doorsturen van de vraag in zijn kabinet of de Kamer, maar dat is absoluut niet mijn schuld. Dat slaat totaal nergens op. Sammy Mahdi wilt dus op dat moment geen antwoord geven, maar zegt dat hij me zo snel mogelijk een schriftelijk antwoord zal bezorgen.”

Ik heb alle bewijzen gegeven, hij zit er zelf volledig naast

“Het lijkt nu dat ik een relletje ontketen op Twitter en met modder gooi, maar dat is absoluut niet zo. Ik stel gewoon een vraag aan hem om een budget te krijgen. Het is hij die mij begint af te blaffen door te zeggen ‘Stop met de waarheid te verdraaien, de vraag is te laat ingediend’. Hij beticht me van leugens, maar hij zit er zelf volledig naast.”

Geïrriteerde reactie is logisch, ik heb gelijk

Sammy Mahdi zou beter wat bescheidener zijn, dan uit te halen naar iemand die al 20 jaar in in de politiek zit. Hij moet ook opletten met wat hij zegt. Het is logisch dat ik geïrriteerd reageer, want ik heb wel gelijk en ik laat me niet onterecht van iets beschuldigen.”

“En het blijft doorgaan met foute reacties. Nadat mijn vraag werd omgezet naar een schriftelijke vraag, kreeg een medewerkster van mij de reactie dat ik de vraag niet opnieuw heb ingediend, maar dat hoeft helemaal niet omdat de Kamer dit automatisch dient te doen. Opnieuw gaat het mis. Sammy Mahdi zou zich beter verontschuldigen.”

“Na het incident met Alexander De Croo, eveneens over de begroting, is dit al de tweede keer dat ik onterecht wordt beschuldigd en dan zie ik dat er met weinig respect wordt gereageerd.”