Van Quickenborne grijpt drastisch in: "Mensen zullen hier nog maar 200 euro per week aan kunnen uitgeven"

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

In de strijd tegen gokverslavingen voert vicepremier Vincent Van Quickenborne een verandering door. Die zal vanaf 20 oktober verplicht zijn bij alle online kansspelen.

Het gaat om een speellimiet. Mensen zullen voor nog maximaal 200 euro per week kunnen spenderen aan online gokken.

"Er komt een limiet van 200 euro per spelersaccount voor online gokken. Elke week zal nog voor maximaal 200 euro op de speelrekening gestort kunnen worden", meldt Van Quickenborne via een persbericht.

"Spelers die dit willen, kunnen wel een aanvraag indienen om die limiet te verhogen. Dit is evenwel niet mogelijk voor spelers die op de lijst van wanbetalers van de Nationale Bank staan."

Verslaving

"Volgens verscheidene onderzoeken kampen in ons land 100.000 à 180.000 actieve gokkers met een gokstoornis. Onder hen zouden 40.000 à 50.000 mensen ernstig verslaafd zijn aan kansspelen, met gevolgen die in veel gevallen niet te overzien zijn."

"De volledige bankrekening of die van familieleden die geplunderd wordt, schuldenbergen die binnen een mensenleven niet meer terug te betalen zijn, verwaarlozing van de gezondheid, sociaal isolement en de kans op zelfmoord die 15 keer zo hoog ligt: het zijn slechts enkele voorbeelden van de desastreuze gevolgen."

"Een gokverslaafde verspeelt immers maandelijks gemiddeld 42% van zijn of haar inkomen aan kansspelen. De lijst met mensen die zich vrijwillig lieten uitsluiten bij de Kansspelcommissie omdat hun speelgedrag problematisch werd, liegt er niet om. Inmiddels hebben 41.700 personen zichzelf al laten uitsluiten van kansspelen", aldus Van Quickenborne.