Van Quickenborne komt met opvallend voorstel over prostitutie

door: BVDO
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil dat sekswerk niet meer strafbaar is. Hij doet een voorstel aan de ministerraad.

Sekswerk wordt in ons land toegelaten, maar eigenlijk is het nog altijd strafbaar. Een situatie die zo niet verder kant volgens de minister van Justitie. "Doordat het in een grijze zone zit, staat de deur wagenwijd open voor misbruik, pooiers en gedwongen prostitutie", vertelde Van Quickenborne in de Kamer.

Hij zal dan ook met een voorstel afkomen. "Van duidelijkheid wordt iedereen beter. Sekswerk is een reguliere, economische activiteit, op voorwaarde dat het gaat om meerderjarigen die daar zelf voor kiezen. Zo kunnen mensen hun beroep uitoefenen zoals dat voor ons vanzelfsprekend is, en kunnen ze bijvoorbeeld werken met een boekhouder of van sociale bescherming genieten."

Aan de andere kant wil Van Quickenborne het misbruik in de sector hard aanpakken. "Binnenkort komen we bijvoorbeeld met een actieplan mensenhandel met betere bescherming voor de slachtoffers, en een hardere aanpak van de daders. Politie en justitie zullen zich ook richten op criminele uitbuiting. We hebben de kans om de historische stap te zetten om sekswerkers erkenning en bescherming te geven, en criminele aasgieren een halt toe te roepen."