Politie doet bijzonder verontrustende vaststelling: "Het zijn steeds vaker minderjarigen"

door: STS
Smartphone
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De Federale Politie waarschuwt voor toenemende online uitbuiting van minderjarigen. Dat komt mede door de coronacrisis.

"Het zijn vooral de eerste contacten tussen uitbuiters en hun slachtoffers die meer en meer online gebeuren. De coronapandemie speelt hier zeker een rol in", klinkt het.

"Het ronselen van potentiële slachtoffers in bars en discotheken is sinds de coronacrisis uiteraard niet meer mogelijk, waardoor deze activiteiten zich naar de digitale wereld verplaatsen, waar ze nog minder zichtbaar zijn."

TikTok, Instagram en Snapchat

"Een bijzonder verontrustende vaststelling is dat de slachtoffers van gedwongen prostitutie die 'aangeboden' worden via internet steeds vaker minderjarigen zijn."

"Kwetsbare jongeren - vooral meisjes - worden als potentiële slachtoffers gecontacteerd via sociale netwerken als TikTok, Instagram of Snapchat."

De politiediensten vrezen dat de tendens zich ook na de coronacrisis zal verderzetten. "Het is onontbeerlijk dat volwassenen hierover in gesprek gaan met jongeren, zich interesseren in hun online aanwezigheid, en hen wapenen tegen mensen met slechte bedoelingen die ze op sociale netwerken kunnen tegenkomen."