Van Quickenborne ziet gevaar: "Deze bedreiging is nog altijd aanwezig, we moeten zeer waakzaam zijn"

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft gereageerd op het feit dat er donderdag zeven terreurverdachten werden opgepakt in ons land.

De zeven, van wie er drie de Belgische nationaliteit hebben en de meesten van Tsjetsjeense origine zijn, werden opgepakt omdat ze verdacht worden van het plannen van terreuraanslagen. Ze zouden fervent aanhanger zijn van IS.

"We zien dat in gesloten groepen op sociale media jihadistische mensen heel wat informatie delen met elkaar. Tot voor kort was het voor onze inlichtingendiensten minder evident om daar actief in te zijn. Met de nieuwe wetgeving die we gestemd hebben, hebben ze de tools gekregen om daar nu actief te zijn, dat op te sporen en tijdig tussen te kunnen komen. En dat is opnieuw gebeurd", reageerde minister Van Quickenborne in 'Terzake'.

"Met deze regering hebben we het personeelsaantal van de Staatsveiligheid ook bijna verdubbeld. Omdat we zeer goed weten dat dit een bedreiging is die nog altijd aanwezig is."

"En we moeten zeer waakzaam zijn, we mogen daar niet naïef in zijn. Ook dat soort extremisme is helemaal niet weg en blijft een belangrijke prioriteit voor ons."

"We zijn ons zeer bewust van de problematiek en het mogelijke gevaar", aldus de Justitieminister nog.