Verandering voor alcoholische dranken op komst? “Beschikbaarheid, reclame en minimumleeftijd voor aankoop van alcohol reguleren”

Uit onderzoek van Sciensano blijkt dat meer dan drie procent van de sterfgevallen in België te maken heeft met alcoholconsumptie. Dit komt neer op tien overlijdens per dag.
Sciensano laat in een persbericht weten dat ze, als onderdeel van de Belgische ziektelaststudie, berekend heeft dat er in 2021 meer dan 4000 sterfgevallen gerelateerd waren aan alcoholgebruik, goed voor ongeveer drie procent van alle sterfgevallen dat jaar.
Bij deze sterfgevallen gaat het niet alleen om zware drinkers, maar ook om mensen die regelmatig of slechts af en toe alcohol dronken in het afgelopen jaar. Sinds 2013 is het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen met 14% gestegen, van 3500 naar 4000 per jaar.
Nationale maatregelen zijn nodig om schadelijke effecten van alcoholconsumptie te bestrijden
“Alcohol maakt deel uit van het dagelijkse leven in België”, vertelt Brecht Devleesschauwer, epidemioloog bij Sciensano. “Dat maakt het moeilijk om de schadelijke effecten ervan te bestrijden.” Hij vindt een aangepast beleid noodzakelijk. “Dit om de beschikbaarheid, reclame en minimumleeftijd voor de aankoop van alcohol te reguleren.”
“Er bestaat geen niveau van alcoholgebruik dat gezond is. Alcohol is altijd een risicofactor voor veel ernstige ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten en leveraandoeningen.” Aan de vooravond van Tournée Minérale roept Sciensano dan ook op tot meer bewustwording over de vaak onderschatte gezondheidsrisico’s van alcohol.