"We gaan kinderen van IS-vrouwen terughalen: Voor de veiligheid van ons land"

door: STS
Vincent Van Quickenborne Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

Ons land wil werk gaan maken van het terughalen van kinderen van Belgische IS-vrouwen die in Syrië opgesloten zitten in IS-gevangenenkampen. Het gaat om kinderen tot 12 jaar.

IS is opnieuw bezig aan een opmars en zou in Syrië de controle hebben genomen over het vluchtelingenkamp in Al-Hol. Over de Belgische IS-vrouwen en hun kinderen die er verblijven, is momenteel weinig geweten. Ze zouden spoorloos zijn, maar zich wel nog in het kamp bevinden.

Premier De Croo (Open Vld) stelde donderdag in de Kamer dat het belangrijk is om de kinderen terug naar België te halen. "De nationale veiligheid staat voorop. Als je de kinderen daar laat, dan worden ze de terroristen van morgen."

Vincent Van Quickenborne

Partijgenoot en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zei in 'Terzake': "Het is echt wel een probleem aan het worden, men heeft dat minder en minder onder controle. IS is daar weer aan het opflakkeren en dan moet je ingrijpen."

"Als we de situatie nu laten zoals ze is, riskeren we de komende maanden en jaren echt met een probleem te zitten. Vandaar dat we beslist hebben om iets moeilijks te doen en dat is de zaak fundamenteel op te lossen. In het belang van de veiligheid van ons land is dat hetgeen wat we moeten doen."