Zware tijden voor Open Vld en Alexander De Croo: "Moeilijk om daarmee om te gaan"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo heeft op de radio gesproken over de toestand bij Open Vld. Het rommelt binnen die partij.

Eerst was er de voorzittersverkiezing, daarna de aanstelling van Paul Van Tigchelt als Justitieminister. Els Ampe stapte uit de partij, Gwendolyn Rutten zei zich terug te trekken uit de nationale politiek. En intussen zijn de peilingen slecht voor de Vlaamse liberalen.

"We zijn bezig met de vernieuwing van de partij en dat is voor een stuk een hobbelig parcours", zei Alexander De Croo op Radio 1.

"Vijf van de zeven lijsttrekkers zijn nieuwe mensen. Dat is de vernieuwing van onze partij, die bezig is. Menselijk is dat natuurlijk nooit eenvoudig."

"En dat er soms persoonlijke ontgoochelingen zijn, dat hoort nu eenmaal bij het feit dat je met mensen bezig bent. Als mensen ontgoocheld zijn, is het altijd moeilijk om daarmee om te gaan."

"Wat ik zie, is dat onze partij haar rug aan het rechten is, met een nieuwe ploeg. En dat is langer bezig dan vandaag. Partijvoorzitter Tom Ongena is een relatief nieuw gezicht, staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand is een relatief nieuw gezicht."

"En met Justitieminister Paul Van Tigchelt hebben we iemand die nieuw is in de politiek, maar die al decennia elke dag met zijn voeten in de realiteit staat. En die als 'mister veiligheid' nu heel snel de maatregelen kan nemen na de dramatische aanslag van vorige week."