11 dagen van reizen en begroeting voor de Queen, hoe kan dat? - Begrafenisondernemer legt alles uit

door: STS
Koningin Elizabeth
Afbeelding bron: Photonews

De Britse koningin Elizabeth overleed op 8 september en haar begrafenis vindt pas aanstaande maandag plaats, op 19 september.

In de tussentijd werd haar lichaam per wagen van Balmoral Castle overgebracht naar Edinburgh, waar de Schotten een laatste groet konden brengen. Daarna werd de kist naar Engeland gevlogen, waar de bevolking al dagenlang in mijlenlange rijen aanschuift om een laatste groet te brengen.

Hoe kan dit zonder problemen gebeuren? De kist van de koningin werd 30 jaar geleden al gemaakt. Daarvoor werd Engelse eik gebruikt. En belangrijk: de kist is ook bekleed met lood. Het gaat feitelijk om een loden kist in de kist.

Dit helpt het lichaam langer bewaren, omdat de kist luchtdicht is. Daardoor kan er geen vocht binnenin geraken. De kist wordt immers bijgezet in St. George’s Chapel, en niet in de grond begraven, zoals de gewoonte is bij een begrafenis.

Het lood maakt de kist wel extra zwaar, waardoor er acht dragers nodig zijn in plaats van zes.

Maar de loden kist is niet de enige methode die gebruikt wordt om het lichaam van de Queen te bewaren. "De koninklijke familie zal de beste balsemers hebben ingeschakeld, de beste faciliteiten, het beste van alles", citeert The Mirror een begrafenisondernemer.

"Er zullen geen kosten gespaard zijn voor het verzorgen en prepareren van het lichaam van de Queen. Er zal alles aan gedaan zijn opdat het lichaam goed geconserveerd is en in een bijna perfecte staat verkeert."

"Ik denk dat er onderin ook wel koeling voorzien is. Misschien in de bodem van de kist, of onder de basis waarop de kist rust."