Professor heeft geen fijn nieuws over de prijsstijgingen in de supermarkt

door: MRO
supermarkt aankopen kassa
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Of we onze boodschappen nu doen bij Lidl, Carrefour, Aldi, of een andere supermarkt, we moeten steeds dieper in de geldbuidel tasten aan de kassa. En beterschap is nog niet onmiddellijk in zicht volgens Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingseconomie.

"Een ganse reeks producten zijn duurder geworden, maar enkele producten steken er bovenuit zoals eieren, groenten en fruit en zuivelproducten", stelt Xavier Gellynck vast in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

"We hebben te maken met een effect van vertraging. De prijzen voor 2022 zijn maar geleidelijk kunnen stijgen omdat vele bedrijven vaste contracten hebben met de supermarkten."

"Die contracten moesten eerst nageleefd worden en die worden geleidelijk vervangen door nieuwe contracten die hun uitvoering krijgen in 2023 en waarbij de prijsstijgingen wel kunnen doorgerekend worden. Die prijsstijging heeft te maken met energiekosten, maar er is ook een belangrijke stijging van de lonen."

Volgens de professor zullen de prijzen van onze voeding nog enkele maanden blijven toenemen. "De prijs zal nog wel een tijdje blijven stijgen, zeker in de eerste helft van 2023. Algemeen wordt verwacht dat we pas in de tweede helft van dit jaar naar een normalisatie zouden gaan."