Vakbond gedegouteerd door toestanden in winkels: "Klanten worden dan agressief"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vakbond ACV trekt aan de alarmbel: veel klanten gedragen zich agressief wanneer hen in een winkel erop wordt gewezen dat ze de coronamaatregelen moeten respecteren.

In Nederland krijgen vakbonden de jongste weken meer meldingen van agressie tegenover winkelpersoneel. "Dat is in België ook zo. Er zijn echt wel problemen. De klanten hebben - nog altijd - moeite om de afspraken te respecteren, dat is mij duidelijk gemeld", zei Kristel Van Damme van ACV Puls op Radio 1.

"Zo gaan ze met twee of met een hele familie winkelen. Het is blijkbaar echt moeilijk om alleen te winkelen, en dan heb ik het zowel over de supermarkten als over de kledingwinkels. De klanten worden agressief als ze daarop worden aangesproken. Heb alsjeblieft respect voor het personeel, want zij doen eigenlijk maar wat ze moeten doen. Heb respect voor de regels, ook tijdens de komende soldenperiode."

Gele kaart

"Langs de andere kant moeten wij vaststellen dat de werkgevers zelf wel wat moeite hebben met de maatregelen. Wanneer hun personeelsleden de klanten aanspreken op het correct volgen van de regels, krijgen die een nota in hun dossier. En dat is een beetje zoals een gele kaart in het voetbal. En twee gele kaarten kan aanleiding geven tot ontslag. En dat kan echt niet voor ons", aldus Van Damme nog.