Schakel deze functie op je smartphone snel uit om oplichting te voorkomen

door: MRO
iphone, gsm, telefoon, apps
Afbeelding bron: Pixabay

We gebruiken onze smartphone voor steeds meer toepassingen, maar dat is niet zonder gevaar. Zeker niet in tijden waarin cybercriminelen steeds actiever worden.

Iedereen gebruikt tegenwoordig Bluetooth op hun smartphone. Hiermee kan je apparaten draadloos koppelen, van het streamen van muziek naar een speaker tot het synchroniseren van een smartphone met een auto. Maar Bluetooth brengt ook risico’s met zich mee, met name bluesnarfing.

Het kan leiden tot diefstal van gevoelige informatie, zoals contactlijsten, foto’s, video’s, e-mails, en in sommige gevallen zelfs wachtwoorden of bankgegevens. Hackers kunnen deze gegevens gebruiken voor identiteitsdiefstal, fraude of andere kwaadaardige doeleinden.

Wat bluesnarfing extra alarmerend maakt, is dat het slachtoffers meestal niet direct opvalt. Je merkt vaak pas dat er iets mis is als de schade al is aangericht.

Dit maakt het een geliefde methode bij cybercriminelen, vooral in drukke openbare ruimtes zoals cafés, treinen of luchthavens, waar veel mensen hun Bluetooth inschakelen zonder zich bewust te zijn van de risico’s.

Hoe kan je bluesnarfing voorkomen?

Om bluesnarfing te voorkomen, schakel je best Bluetooth op je smartphone uit wanneer je het niet gebruikt en/of op drukke openbare ruimtes.  Als je Bluetooth uitstaat, kunnen hackers je apparaat niet detecteren of er toegang toe krijgen. Het is de meest directe manier om bluesnarfing te voorkomen.

Aanvaard geen Bluetooth verbindingsverzoeken van onbekende bronnen. Zorg er ook steeds voor dat je smartphone over de laatste beveiligingsupdates beschikt.

Volg Redactie24 nu via WhatsApp en op Instagram!

Tags smartphone